Zit je met vragen over de COVID 19 vaccins?

Zit je met twijfels?

Wij staan klaar voor u en helpen u graag verder. Dus kom gerust langs voor meer informatie.

Ook op laatjevaccineren.be staat duidelijke informatie over de vaccins, vaccinatievolgorde, vaccinatiecentra,…

# 1 – Vaccinatie houdt je gezond

Vaccinatie is net zo belangrijk voor je gezondheid als gezonde voeding, drinkbaar water, voldoende beweging en kankerscreenings. Het is een van de eenvoudigste, snelste en veiligste voorzorgsmaatregelen die je gezondheid beschermen. Waarom ziek zijn of zelfs levenslang de gevolgen dragen als je het kan voorkomen? Er zijn meer dan 12 infectieziekten waartegen je je kan beschermen met een prikje.

# 2 – Vaccinatie redt levens

Vaccinatie kan het verschil betekenen tussen leven en dood. In Vlaanderen sterven jaarlijks nog heel wat mensen aan de gevolgen van griep. Wist je dat 1 op de 1.000 mensen die mazelen doormaken eraan sterft en dat er evenveel zijn die blijvende letsels hebben door hersenontsteking? Door je goed te laten vaccineren kun je heel wat leed vermijden.

# 3 – Vaccinatie beschermt je geliefden

Door je te laten vaccineren zorg je ervoor dat jij bepaalde besmettelijke ziekten niet gaat verspreiden in je onmiddellijke omgeving.  Want wanneer je ziek wordt, kan je ook je kinderen, kleinkinderen, (groot)ouders of vrienden besmetten. Een besmettelijke ziekte die voor jou misschien beperkte gevolgen heeft, kan levensbedreigend zijn voor anderen, vooral de allerkleinsten en de oudsten onder ons.

Wanneer je je laat vaccineren, bescherm je ook diegenen die omwille van leeftijd of gezondheidsredenen niet gevaccineerd mogen of kunnen worden, ook al zijn ze net extra kwetsbaar. Denk bijvoorbeeld aan mensen met bepaalde allergieën of met een verzwakte immuunsysteem, zoals leukemiepatiënten of mensen die een transplantatie gehad hebben. Voor hen is het heel belangrijk dat hun omgeving zo weinig mogelijk ziektes verspreidt en dus ook dat jij goed gevaccineerd bent.

#4 – Vaccins zijn veilig en zeer effectief

Vaccins behoren tot de veiligste medische producten beschikbaar. Ze worden pas toegediend na jarenlange wetenschappelijke studies en testen. Dat is nodig omdat ze meestal aan gezonde mensen toegediend worden. Omdat ze alleen dode of geïnactiveerde deeltjes van virussen of bacteriën bevatten, kunnen ze je niet de ziekte geven waartegen ze bedoeld zijn.

Vaccins zijn geneesmiddelen en net als andere medicijnen kunnen er dus ook bijwerkingen optreden. Je kunt wat zwelling, pijn of roodheid hebben op de plaats van het prikje, maar dat gaat snel voorbij. Zeer zelden kan er zich een meer ernstige bijwerking voordoen. Maar het risico daarop is verwaarloosbaar vergeleken met de risico’s van de infectieziektes zelf, hun complicaties en eventuele sterfte als gevolg ervan.

# 5 – De vaccins zijn gratis

Volg je het basisvaccinatieschema, dan zijn de vaccins die je beschermen tegen 12 verschillende infectieziekten helemaal gratis in Vlaanderen, als de vaccinator ze bestelt in Vaccinnet. Het kost je alleen de consultatie bij je arts. Voor kinderen en jongeren is ook de consultatie bij Kind en Gezin of het CLB gratis. Ook voor volwassenen zijn sommige vaccins gratis, zoals de griepvaccins voor bewoners in woonzorgcentra en sommige andere instellingen. Vaccins voor de herhalingsinentingen tegen difterie, tetanus en kinkhoest zijn voor iedereen gratis in Vlaanderen.

(BRON: laatjevaccineren.be)